Chokladens historia

2 röster
8757 visningar
uppladdat: 2002-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Man tror att kakaoträdet härstammar från Amazondeltat och fördes till Yucatan av mayafolket omkring 600 f kr. Det var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna eftersom bönorna användes som en form av betalmedel och till att framställa en dryck.

När Cortes erövrade Mexiko tog han med sig kakaobönor hem till Spanien, men det var dock inte de första som togs hit. Chrisoffer Columbus hade nämligen tagit med sig bönor hem till Spanien från Nicaragua där han hade landstigit sexton år tidigare. Ferdinand av Spanien visade dock inte något större intresse för dem, vilket kan berott på att han inte visste hur man skulle tillreda dem.

Kakaobönorna var det vanligaste betalningsmedlett i Centralamerika på 1500-och 1600-talet. T.ex. kostade en kanin 10 bönor och en något så när bra slav kostade bara 100 bönor. Första gången det nämns något om kakaobönan i London var år 1657 då en notis dök upp i en tidning , och där det framgick att man kunde köpa choklad för mellan 10 och 15 schilling/ halvkilo. Man tog ut en hög skatt ända från början på bönorna och mot 1700-talets slut var skatten 5 schilling och tio penc halvkilot. Detta var på bönor som importerades från länder som inte varit brittiska. Först 1853 sänktes skatten till 2 schilling och detta kom i kombination med nya tillverkningsmetoder.

Sagt om choklad

· Enligt Madam de Sevigne hade chokladen några uppseendeväckande krafter. I ett brev till sin dotter skrev hon: Markisinnan de C drack för mycket choklad då hon var havande förra året, så att hon födde en liten pojke som var svart som själva djävulen.
· Det sas att en adelsman vid Ludvig XIII: s hov hade skändat en hovdams heder. Hon var så förbittrad över detta att hon förgiftade en kopp choklad som hon gav honom, strax innan han dog, tog han henne i sin famn och viskade: ”chokladen hade smakat bättre om det varit lite mera socker i den giftet ger den en bitter smak. Tänk på det nästa gång ni bjuder en herre på choklad”
· Carl von Linne ägnade hela sitt liv åt att ge de otaliga variationerna i floran och faunan latinska och grekiska namn. Han gav kakaoträdet namnet Theobroma Gudarnas föda.

Västafrika är den stör...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Chokladens historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • kIM bOHLIN 2004-02-08

    Väldigt bra. Intressant fakta

  • Olivia Grubbström 2005-04-16

    Bra skrivet! man blir sugen på

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-01]   Chokladens historia
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=1004 [2018-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook